Gebitsonderhoud is ook belangrijk voor sporters

Sporten zijn meestal allemaal vormen van competitieve fysieke activiteit of games die, door middel van informele of georganiseerde deelname, gericht zijn op het gebruiken, behouden of verbeteren van fysieke vaardigheden, terwijl ze plezier bieden aan deelnemers, en in sommige gevallen entertainment voor toeschouwers. Iedereen mag sporten en wordt direct of indirect onderdeel van het leven van iedereen. Verschillende sportactiviteiten vereisen fysiek contact, terwijl sommige dat niet nodig hebben. Wist je echter dat sommige van deze fysieke sportactiviteiten ernstig lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.

Waarom is gebitsonderhoud belangrijk voor sporters?

Gelukkig kan een sporttandarts helpen bij vrijwel elke tandheelkundige noodsituatie die atleten tegenkomen. Ze kunnen atleten ook helpen om blessures te voorkomen.

Hier is hoe:

1. Behandelen van een kapotte tand

Een gebroken tand kan op drie verschillende manieren worden behandeld. Als de schade minimaal is, kunnen hechting op de tand aangebracht worden om de breuk te herstellen. Soms moet misschien een kroon op de tand gezet worden als de schade groter is. Of er wordt een wortelkanaal aangegeven. Als de wortel is gebroken, moet deze waarschijnlijk worden geëxtraheerd en worden vervangen door een implantaat.

2. Behandelen van een losse tand

Soms, wanneer een tand wordt uitgeschakeld, kan de tand opnieuw geïmplanteerd worden zolang deze nog gezond is. Er zijn gevallen waarbij atleten een wortelkanaalbehandeling nodig hebben nadat een tand is uitgeschakeld. In andere gevallen is de tand niet te altijd redden. In deze gevallen kan de tand vervangen worden door een implantaat, een kroon of een tandheelkundige brug.

3. Op maat maken van mondbeschermers

Een tandblessure oplopen is bijna twee keer zo waarschijnlijk als een atleet speelt zonder een sportbeschermer te dragen. Deze mondbeschermers werken als schokdempers. Wanneer een atleet in de mond wordt geraakt, neemt de beschermer het grootste deel van de kracht op en beschermt tegen tanden en kaakfracturen. Studies hebben ook aangetoond dat lip- en orale snijwonden verminderen wanneer atleten sportbeschermers dragen.

Een op maat gemaakte mondbeschermer moet:

  • Goed en comfortabel passen

  • Normale ademhaling en slikken toestaan

  • De drager laten spreken

  • Reukloos en smaakloos zijn

  • Dik genoeg zijn om bescherming te bieden tegen schokken

Een mondbeschermer moet mogelijk worden vervangen als er veranderingen in de mond optreden, zoals de uitbarsting van permanente tanden of restauraties. Mondbeschermers moeten op een koele plaats worden bewaard, omdat ze kunnen vervormen als ze in de zon of in heet water worden achtergelaten.

Neem alle noodzakelijke voorzorgmaatregen om jouw gebit te beschermen

Sinds geruime tijd zijn coaches en atleten allemaal alert op de lichamelijke verwondingen die kunnen optreden tijdens het sporten. Om atleten te beschermen, werden allerlei soorten beschermers gemaakt – van kniebeschermers tot helmen. In de loop der jaren is de bescherming van sporters geëvolueerd. Zelfs in professionele sporten doen atleten meer om hun lichaam tegen blessures te beschermen. Honkbalspelers dragen bijvoorbeeld slaghelmen die hun kaak beschermen. Steeds meer mensen komen aan boord om hun tanden te beschermen tijdens het sporten. En de beste tandarts in Den Haag zal er alles aan blijven doen om de atleten te helpen hun tanden en tandheelkundige investeringen te beschermen. Lees hier als je vragen hebt over mondbeschermers of hoe een gebitsblessure wordt behandeld of je mag ook contact opnemen met hun of een afspraakje boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.